Jeeej ik mag naar Barcelona!

Nadat ik mijn stageweekend in Tongeren met succes had afgerond was ik klaar voor het échte werk! Ik kon een aantal groepsreizen opgeven om te begeleiden en ik zag het wel zitten om te beginnen met een stedentrip. Mijn absolute nummer één was de reis naar New York en als nummer twee had ik de reis naar Barcelona opgegeven. Omdat New York een reis is die je niet in je eerste jaar mocht begeleiden (ook al heb ik dit wel gedaan ?) kreeg ik de groepsreis naar Barcelona! Ik was superblij en kon niet wachten om aan de voorbereidingen te beginnen en de groep te ontmoeten.

Voorbereiding en kennismaking met de groep

Het was de eerste keer dat ik voor een groep de hele reis ging voorbereiden dus ik heb daar ruim de tijd voor genomen en alles dubbel gecheckt. Volgens mij was alles goed geregeld en waren alle belangrijke bezienswaardigheden in het dagprogramma opgenomen en hielden we nog ruimte voor spontane acties. Ik had een mail gestuurd om een afspraak met mijn reizigers te maken voor de vertrekvergadering in België. Op de vertrekvergadering leerde ik voor het eerst mijn groep kennen waar ik mijn eerste groepsreis mee zou gaan doen. Ik vond het best wel spannend en nadat iedereen zich had voorgesteld werd het stil. Omdat ik ook zenuwachtig was (en totaal niet tegen stiltes kan) bleef ik maar praten. Het programma doornemen, tips over Barcelona geven, vertellen hoe de reisorganisatie werkt, wat mijn rol is… Noem maar op, ik geloof dat ik de hele reisbundel van 60 pagina’s woord voor woord heb doorgenomen. Als ik vroeg of iemand vragen had of iets wilde toevoegen bleef het stil waardoor ik echt het idee had dat het een ‘one woman show’ was. Nu weet ik dat het normaal is dat de reizigers een beetje terughoudend kunnen zijn, maar op dat moment twijfelde ik echt of ik het wel goed deed en of ze mij wel leuk vonden. Misschien vonden ze het helemaal niks dat ze een ‘Nederlander’ als reisbegeleidster mee kregen. Ze hadden ten slotte bij een Belgische reisorganisatie geboekt.
Na de vertrekvergadering had ik een Facebookgroep opgericht en daar hadden we nog wel wat contact met elkaar over de praktische zaken, maar meer niet.

Vertrek naar Barcelona

De dag van vertrek reed ik vroeg in de ochtend naar België en ontmoette ik de groep op het vliegveld. De sfeer zat er gelukkig meteen in en iedereen had zin in de reis! Het vliegtuig vertrok op tijd en aan het eind van de middag kwamen we aan in Barcelona! Op het vliegveld had ik meteen de Barcelona-card gehaald waar we gratis mee konden reizen. Ook konden we met deze pas een aantal bezienswaardigheden met korting of zelfs gratis bezoeken.

Nadat we de Aerobus naar het centrum hadden genomen konden we inchecken in ons appartement. Vervolgens hebben we bij een restaurantje bij ons in de straat onze eerste lekkere tapas gegeten! In de avond hebben we nog een wandeling gemaakt over Las Ramblas en hebben we daar nog wat gegeten. Moe maar voldaan kroop ik mijn bed in. Mijn eerste dag als reisbegeleidster was vlekkeloos verlopen!

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat

Zo goed als de eerste dag ging, zo slecht ging de tweede dag. Voor ik hier meer over kan vertellen moeten jullie iets weten over mij. Als ik een planning maak dan steek ik daar behoorlijk wat tijd in en zoek ik uit wat we het beste wanneer kunnen doen om zo optimaal van de reis te kunnen genieten. Ik houd dan altijd rekening met de afstand, openingsdagen en zorg dat er een goede afwisseling tussen de verschillende activiteiten zit. Zo weet ik ook altijd zeker dat we niks missen en houd ik ruimte voor onverwachte gebeurtenissen en activiteiten. Ook heb ik naast een plan A altijd een plan B, C en D. Gewoon voor de zekerheid weet je ?

Waar ik alleen geen rekening mee gehouden had tijdens deze reis, was dat het op sommige dagen met bakken uit de lucht kan komen in Barcelona, ondanks dat het hartje zomer was. Op zich geen probleem zou je denken. Maar het werd wel een probleem toen ik erachter kwam dat op maandag, en ja dat was de dag dat het zo regende, alle musea gesloten zijn en er bijna geen binnen activiteiten zijn in Barcelona. Dus alle plannen A, B,C en D konden niet uitgevoerd worden. Lekkere tweede dag dus.

Gelukkig hadden we een alternatief gevonden en zijn we naar Hospital de la Santa Crue i de Sant Pau gegaan. Hier kon je binnen veel bekijken, maar de mooie binnenplaats hebben wij helaas niet lang bekeken door de regen. So far so good…

Oh nee! Alles gaat mis…

Toen we uitgekeken waren besloten we om naar Casa Milá te gaan, want hier kregen we korting op de toegangsprijs met de Barcelona kaart. Wij in de rij, komen we bij de ticketbalie aan zegt die mevrouw dat we niet de juiste Barcelona kaart hebben, want dat dit alleen de kaart voor het openbaar vervoer is… Dus ik zeg: Nou ik heb deze gisteren op het vliegveld gehaald en ik heb betaald voor de uitgebreide Barcelona kaart met korting tot de bezienswaardigheden. Die mevrouw pakte de kaart die wij eigenlijk gekregen zouden moeten hebben en ik voelde een lichte paniekaanval opkomen. Ik wist op dat moment echt even niet wat ik moest doen en voelde me TOTAAL ongeschikt als reisbegeleidster, want hoe kon ik dit missen??? Maar vooral, hoe kan ik dit oplossen? Op dat moment heb je ook echt het idee dat iedereen je aankijkt en jou de schuld ervan geeft, terwijl dat, achteraf gezien, helemaal niet zo was. Ik heb de groep in een koffietentje achtergelaten om wat te drinken en ben door de stromende regen naar Placa Catalunya gelopen. Onderweg heb ik mijn moeder nog gebeld, huilend en al, dat iedereen in Nederland gelijk heeft en ik dit niet kan. Mijn moeder heeft me redelijk gekalmeerd en ondertussen was ik aangekomen bij het verkooppunt van de Barcelona kaart. De discussie die ik daar heb gehad met de medewerkster zal ik jullie besparen, maar het kwam er op neer dat ze mij niet geloofde dat ik alleen maar de ov kaart had gehad. Ik heb uiteindelijk toch gesproken met iemand op het vliegveld en die gaf door dat ze inderdaad de verkeerde kaarten had meegegeven. Met 10 Barcelona kaarten op zak liep ik weer terug, in de nog steeds stromende regen, naar mijn groep. Even onderweg mijn moeder gebeld dat ik het toch wel kan, maar dat ik wel een regenjas mee moest nemen volgende keer omdat deze jas blijkbaar niet waterdicht was.

… maar gelukkig kan ik het oplossen

Eenmaal terug bij de groep bleef ik me verontschuldigen maar kreeg ik gelukkig hun support en zagen zij ook in dat ik er niks aan kon doen. Zij hadden dat al eerder door dan ik, maar ik voelde me toch echt een slechte reisbegeleidster. Ik ben heel blij dat mijn groep zo positief reageerde want dat heeft mij echt geholpen om een betere reisbegeleidster te worden en dingen los te kunnen laten.

Helaas bleek door de regen ook de toegang tot het dak van Casa Milá gesloten en moesten we opnieuw zoeken naar een alternatief. Samen met een aantal jongens van de groep ben ik naar Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, gegaan en is de rest van de groep naar Kathedraal Le Seu gegaan. In de avond hebben we het aquarium bezocht, want het hield maar niet op met regenen. Gelukkig vonden we een gezellig restaurant waar we de dag goed af konden sluiten.
Uiteindelijk was het toch een geslaagde dag.

Vuurdoop

De rest van de dagen was het gelukkig heel lekker weer en konden we alles doen zoals gepland. Maar toch had deze reis nog meer voor mij in petto. Er was een deelneemster die door haar medicatie niet tegen de zon kon en zij had besloten om naar huis te gaan. Ik kreeg dit te horen om het moment dat we zouden gaan ontbijten en wist even niet wat ik moest doen. We zijn met de groep gaan ontbijten en ondertussen heb ik ons kantoor gebeld. Het bleek dat alles al geregeld was en dat ik haar alleen op tijd naar het vliegveld moest brengen. Dat was geen probleem en had ik deze ‘uitdaging’ ook weer goed volbracht.

De laatste dag ben ik nog met een deelnemer naar de dokter geweest omdat hij bang was dat hij een oorontsteking had. Met een oorontsteking mag je niet vliegen dus dat vond ik ook wel even spannend. Gelukkig zag de dokter geen ontsteking en met een paar aspirientjes werden we weer weggestuurd.

Nog een paar daagjes uitrusten

Ik ben, nadat ik de groep naar het vliegveld had gebracht, nog twee dagen langer in Barcelona gebleven. Zo kon ik rustig mijn verslagen schrijven, alle indrukken verwerken en nog even genieten van de zon. Na deze reis heb ik nog contact gehouden met een groot deel van de groep en ben ik zelfs op het huwelijk geweest van een koppel dat elkaar tijdens de reis heeft ontmoet. Een ander koppel had mij uitgenodigd voor hun housewarming, maar helaas kon ik toen niet.

Even helemaal off topic, maar ik vind het zo leuk als er koppels tijdens onze reizen ontstaan! Ik merk ook dat het behoorlijk vaak gebeurt (bij mijn reizen dan) en ik heb daar wel een theorie voor, maar dat is een onderwerp voor een andere blog. Er komt ook een aparte blog over de dingen die ik zo leuk vind aan Barcelona en wat ik de absolute ‘must-see’s en must-do’s’ vind.

Liefs Sarina

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *