Blog by sarina hoofd

Reisbegeleider een droombaan?

Reisbegeleider Your Perfect Trip

Reisbegeleider Your Perfect Trip

Wat mensen verwachten

Als ik aan mijn vrienden en familie vertel dat ik op reis ga om een groep te begeleiden dan krijg ik vaak dezelfde reactie: Wauw lekker hoor wéér op vakantie! In het begin probeerde ik nog uit te leggen dat het zeker geen vakantie is maar werk. Inmiddels ben ik daar mee opgehouden, want, ik moet toegeven, soms voelt het inderdaad wel als vakantie. Dan heb ik zo een fijne groep mee dat het eerder voelt als een vakantie met vrienden dan dat ik aan het werk ben. Of valt alles wat ik heb voorbereid zo goed op zijn plaats dat ik tijdens de reis niet zoveel meer hoef te doen en zelf ook kan genieten. Sowieso heb ik in de loop der tijd wel geleerd dat je niet alles in de hand hebt en dat ik niet moet vergeten te genieten!

De werkelijkheid

Maar ook als de groep super is en mijn voorbereiding optimaal is geweest dan blijft het werk. Tijdens een reis draag ik namelijk de volledige verantwoordelijkheid over de groep. Als er iets niet loopt zoals verwacht dan ben ik degene die het op moet lossen. Want wanneer er een activiteit niet door kan gaan door bijvoorbeeld het weer dan is het mijn taak om iets anders te regelen (helaas kan ik veel regelen, alleen het weer is helaas nog steeds niet mogelijk). Ook als er iemand ziek wordt en een dokter nodig heeft dan regel ik dat. Naast alle praktische zaken is het ook mijn taak om de sfeer in de groep te krijgen en te houden. Hoe je het ook wendt of keert, we zijn toch vreemden van elkaar. Zeker de eerste momenten moet je dan stevig in je schoenen staan en goed aanvoelen wat de reizigers van jou verwachten. Dat inschatten vind ik soms nog steeds wel lastig. Want waar de een verwacht dat je alles regelt, wil de ander juist de vrijheid om ter plaatse zelf initiatief te nemen.

De voorbereiding

Dat is ook iets wat vaak vergeten wordt. Mijn werk begint namelijk niet pas op de dag dat de reis begint en eindigt ook niet op de dag dat we weer thuiskomen. Ik ben vaak al maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen (wat ik heel leuk vind, vergeet dat niet!). De bestemmingen uitkiezen, de beste reisperiodes per bestemming bekijken, mij inlezen in de bestemming, de activiteiten invullen en een dagplanning per bestemming maken. Dit vind ik de leukste dingen om te doen. Vervolgens maak ik de complete planning en route definitief en ga ik op zoek naar de beste vluchten en de beste overnachtingsplaatsen. Op basis van alle elementen bepaal ik dan uiteindelijk de prijs. Om de reis aan te bieden op internet maak ik vervolgens de tekst die op de site komt te staan. Soms gaat dat heel makkelijk, maar ik heb ook momenten dat ik niet weet wat ik precies moet schrijven. Om het juiste te schrijven doe ik ook veel onderzoek naar de bezienswaardigheden en de ‘must-see’s’ per bestemming, maar ook naar de minder bekende dingen die wel de moeite waard zijn om te bezoeken of te doen. Ook zoek ik naar interessante weetjes en feitjes over de bestemming die voor de reizigers leuk zijn om te weten.

Reisdagboek

Om voor de reizigers een leuke herinnering te maken voor na de reis houd ik tijdens de reis ook een reisdagboek bij. Nu doe ik dat via mijn blog, maar vroeger maakte ik een verslag wat ik pas na de reis deelde met de groep. Zo kunnen de reizigers precies teruglezen wat we tijdens de reis hebben gedaan en meegemaakt. Maar ik deel niet alles op mijn blog. Ik maak namelijk ook praktische verslagen waar ik een volgende reis gebruik van kan maken of een andere reisbegeleider iets aan heeft. Omdat ik tijdens de reis vaak te druk ben, met dingen regelen of lekker gewoon aan het genieten ben, werk ik mijn notities vaak na mijn reis pas uit. Zeker met reizen van 3 weken moet ik dan diep in mijn geheugen spitten om daar een goed verslag van te maken. Ik ben ook nog eens een perfectionist dus ik wil het liefst alle details genoteerd hebben.

Droombaan

Al met al zou ik niets liever willen doen dan dit!
Zeker als je van je reizigers te horen krijgt dat ze een geweldige reis hebben gehad. Dat maakt dan echt mijn dag! Wat ik ook zo leuk aan mijn werk vind is dat ik tijdens mijn reizen ook veel vrienden maak. Met sommige reizigers heb ik nog regelmatig contact, anderen spreek ik wat minder vaak maar dan is het altijd leuk als we elkaar weer spreken of zien. Dat ik mijn reizigers niet zo vaak zie komt ook omdat ik in Nederland woon en de meeste reizigers in België wonen. Dit komt omdat ik, voordat ik met mijn eigen reisorganisatie begon, voor een Belgische reisorganisatie werkte.

Groepsreis Surfen

Groepsreis Surfen

Your Perfect Trip

Nu ik mijn eigen reisorganisatie begonnen ben hoop ik nog veel meer reizigers een mooie reis te laten ervaren. Ik vind het superleuk om de reis voor te bereiden, maar de kers op de taart blijft toch om de reis te begeleiden!

Dus het antwoord op de vraag ‘is reisbegeleider een droombaan?’ is een overduidelijke JAAAA!