Groepsreizen naar Praag, een stad met een verhaal
Informatie over Praag
Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd. Het behoort tot de mooiste steden van Europa en dat wordt ook wel bevestigd doordat UNESCO het gehele historisch centrum op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Doordat Praag redelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog en de val van het IJzeren Gordijn is gekomen zijn veel bezienswaardigheden in tact gebleven. Daarom vinden we veel verschillende bouwstijlen terug in Praag. Zo zijn er onder andere gebouwen te vinden in de barokke, jugendstil, brutalistische en gotische stijl te vinden.
Een andere bijnaam van Praag is “de stad van de honderd torens”. Deze naam mag inmiddels wel aangepast worden want naar schatting zijn er ongeveer 550 torens in Praag.
De Karelsbrug
Net zoals in vele andere wereldsteden loop ook door Praag een rivier, de Moldau. Ruim 30 kilometer lang stroomt deze rivier door de hoofdstad van Tsjechië. Door middel van achttien bruggen kun je de brug oversteken, waarvan de bekendste de Karelsbrug is. De Karelsbrug is gebouwd in 1357 en was toen de enige stenen brug waardoor het De Stenen Brug als naam kreeg. Naarmate er meer stenen bruggen gebouwd werden werd de naam veranderd in de Praagse Brug. Uiteindelijk kreeg de brug in 1870 de naam hoe we deze nu kennen: Karelsbrug, als eerbetoon aan Keizer Karel IV. In de achttiende en negentiende eeuw werden er aan weerszijden van de brug dertig standbeelden toegevoegd. Helaas was het materiaal waarvan de standbeelden gemaakt werd niet bestand tegen het weer en de verschillende overstromingen van Praag waardoor er nu replica’s staan. De Karelsbrug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.
Oude Stad
In de Oude Stad (Staré Město) zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. Zo is het astronomisch uurwerk te vinden op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí). Deze klok staat bekend als een van de symbolen van Praag. De klok wordt sinds 1410 gebruikt en is een van de oudste nog functionerende astronomische klokken ter wereld. De klok is ingebouwd in het oude Stadhuis en bestaat uit drie delen. Aan de bovenkant zitten, achter twee luiken, de apostelen verborgen die alleen op het hele uur naar buiten komen. In het midden vind je het uurwerk en onderaan de maanden en seizoenen, net zoals voor elke dag de heilige van die dag.
Wenceslaplein
Naast het Oude Stadsplein is een ander belangrijk, en vooral heel groot, plein het Wenceslasplein. Dit plein is maar liefst 750 bij 60 meter en daardoor een van de grootste in Europa. Sinds 1848 is het plein vernoemd naar de heilige Wenceslas. Jan Palach vond hier in 1969 de dood, toen hij zich in de brand stak tijdens zijn verzet tegen het communistische regime. In 1989 vond hier de Fluwelen Revolutie plaats wat het einde van de het communistische tijdperk betekende.
Josefov
Josefov is de wijk die ten noorden van de Oude Stad ligt en was vroeger de joodse buurt van Praag. De naam Josefov is een soort van eerbetoon aan keizer Jozef II. Hij had met zijn Tolerantie-edict namelijk gezorgd voor emancipatie van de joden. In 1848 hadden de joden ook toestemming gekregen om ook buiten Josefov te gaan wonen waardoor het inwonersaantal van Josefov daalde. Tussen 1893 en 1913 werden grote delen van Josefov vernietigd omdat er een initiatief was om de stad hetzelfde in te richten als Parijs. De zes synagogen, de begraafplaats en het joodse stadhuis is het enige wat overgebleven is van het oude Josefov.
Praagse burcht
Aan de andere kant van de Moldau vinden we het grootste burchtgebied ter wereld. De Praagse burcht, of het Kasteel van Praag heeft een oppervlakte van 7,5 hectare en alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De Praagse burcht ligt op een heuvel en is vanaf bijna de hele stad goed te zien. De heuvel waar de burcht op ligt wordt ook wel de “Heuvel der Goden” genoemd. De gebouwen die tot de Praagse burcht behoren zijn gebouwd in verschillende stijlen. De drie stijlen die je er vindt komen uit de volgende stijlperioden: gotisch, romaans en classicisme. De belangrijkste gebouwen die tot Praagse burcht behoren zijn het Koninklijk paleis van Praag en de Sint-Vituskathedraal. De hele Praagse burcht staat op de UNESCO Werelderfgoederenlijst.
Malá Strana
Naast de Praagse Burcht ligt de wijk Malá Strana. Deze wijk grenst naast de Praagse Burcht ook aan de Moldau en ligt aan de Karelsbrug. Dit is een van de oudste wijken en was vroeger ook een van de rijkste buurten van Praag. Vanwege de vernielingen tijdens de Hussilitische Oorlogen en de twee grote branden in 1503 en 1541 was er van de stad nog maar weinig over. De rijken en de adel hebben er vervolgens voor gezorgd dat Malá Strana opnieuw opgebouwd werd. Daarom staan er in de wijk nog steeds veel paleizen en grote huizen, voornamelijk in barokstijl. De bijnaam van Malá Strana luidt dan ook “De Parel van de Barokke Architectuur”.
Sint-Nocolaaskerk
In deze wijk staat ook het belangrijkste barokke bouwwerk van de stad, de Sint-Nicolaaskerk. In 1703 is de bouw van de kerk begonnen die gewijd is aan de heilige Nicolaas van Myra. De bouw vond plaats in de tijd dat de barokstijl de renaissancestijl verving. Binnen bevinden zich veel beelden en versieringen in marmer en goud. Ook verzorgden Jan Lukáš Kracker en Franz Palko de fresco’s op het plafond van het schip en de koepel.
Winkelen in Praag
Praag is een relatief goedkope stad en biedt genoeg opties om leuke dingen te kopen. Vooral spullen die met de hand gemaakt worden, zoals glaswerk en sieraden, zijn hier een stuk voordeliger dan in Nederland. Grote winkelketens zoals H&M, Zara en C&A kun je ook in Praag vinden. Vooral in de straat Na Příkopě kun je betaalbaar winkelen. Op het plein van de Republiek vind jet het meest luxueuze winkelcentrum Palladium, wat tevens met meer dan 200 winkels ook het grootste is. Op het Wenceslasplein vind je naast veel souvenirwinkeltjes, boekenwinkels en sieradenwinkels ook nog een Marks & Spencer, een van de laatsten buiten Engeland.
Als je meer van de duurdere merken houdt zoals Chanel, Burberry en Prada dan moet je naar de Pařížská straat gaan. Dit is de duurste winkelstraat van Praag en de meeste mensen komen hier dan ook alleen om te “windowshoppen”.
Eten en drinken in Praag
Tijdens onze stedentrip in Praag zullen we geen honger krijgen. Op het Wenceslasplein vinden we de typische worstenkraampjes, want worsten maken kunnen ze heel goed. Typische Tsjechische gerechten bestaan uit knoedels (van brood of aardappels), veel vlees en wat kool. Daardoor vallen de maaltijden vaak erg zwaar op de maag. Pittig eten doen de Tsjechen over het algemeen niet, maar ze gebruiken wel veel knoflook in hun maaltijden. Bramboračka is een klassieke Tsjechische aardappelsoep. Een ander traditioneel gerecht is Svíčková na smetaně, dit betekent lendenstuk met roomsaus. Als dessert of tussendoor is de honingcake Medovník populair. Ook kwarkdumplings gevuld met fruit worden vaak als toetje gegeten.
De nationale drank van Tsjechië is Pivo, oftewel bier. In Tsjechië hebben ze meer dan 500 verschillende biersoorten van licht tot zwaar en van blond tot donker. Door het klimaat van Tsjechië is het mogelijk om hier hop en graan te verbouwen. Daardoor kent het brouwproces een lange geschiedenis in Tsjechië. Wist je trouwens dat een biertje zelfs goedkoper is dan een glas frisdrank?
Overzicht van onze groepsreizen naar Praag
You need to install and activate the WooCommerce Shop Plugin to display WooCommerce Products
Weer en klimaat
Praag kent door zijn binnenlandse ligging een gematigd landklimaat. Dit zorgt voor frisse winters en warme zomers. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 23 graden, met enkele uitschieters hier en daar. Hierdoor is Praag een perfecte stad voor een gezellige citytrip. Meer informatie over het klimaat van Praag kun je vinden op deze website.

Dé Amerika Specialist
Alle informatie over reizen naar Amerika vind je hier bij Your Perfect Trip!